Saç Ektirmek Caiz mi – Saç Ekimi Günah mı?

Saç ektirmek caiz mi, İslam'a göre saç ekimi günah mı, Saç ekiminin Kurana göre hükmü nedir? Bütün alimlerin ve ünlü dini sitelerin görüşlerini yazdık.

Çoğunluğu Müslüman olan bir toplum olarak, yaptığımız veya yapacağımız eylemlerin sonuçlarından ve Allah katındaki yerini bilmekten sorumluyuz. Bu nedenle herhangi bir işe girişmeden, o işin İslam’a uygun olup olmadığını araştırma gereksinimi duyuyoruz.

Saç ekimi de dinen yasak olup olmadığına tam olarak emin olunmayan bu nedenle konu ile ilgili alimlerin görüşlerinin önemsendiği önemli bir husustur. Bilindiği gibi son yıllarda gerek teknolojinin gerekse de tıbbın gösterdiği gelişmeler sayesinde çok kolay bir şekilde saç ekimi işlemi gerçekleştirilebiliyor. Fakat birçok Müslüman, saç ektirmek caiz mi veya günah mı emin olamadığı için bu işlemi gerçekleştiremeyebiliyor.

 Tavsiye Yazı  Saç Ekimi Yaptıran Ünlü Türkler...

İşte, sizler için derlediğim bu yazıda saç ekiminin İslam’daki yerini çeşitli alim ve din adamlarının görüşlerini de göstererek anlatmaya çalıştım. Aşağıda saç ekimi ile ilgili görüşlerini paylaştığım kurum/kuruluş veya din adamları şunlardır: Diyanet, Nihat Hatipoğlu, İhsan Şenocak, Nureddin Yıldız, Hayrettin Karaman, Sorularla İslamiyet sitesi, Cübbeli Ahmet Hoca ve Fatih Kalender. Bu şahıs veya grupların görüşlerini almamın sebebi, aramalarda en çok bunların ismi ile arama yapılmasıdır.

 Tavsiye Yazı  Protez Saç Takan Ünlüler...


Şimdi, görelim bakalım, hangi din adamı saç ekimi hakkında ne diyor.

Saç Ektirmek Caiz mi


SAÇ EKİMİ HAKKINDA
BAZI DİN ADAMLARI VE TOPLULUKLARIN GÖRÜŞLERİ

Diyanet

Caizdir

Nihat Hatipoğlu

Caizdir

Cübbeli Ahmet Hoca

Caiz Değildir

Fatih Kalender

Caiz Değildir

İhsan Şenocak

Belirsiz

Nureddin Yıldız

Caizdir

Hayrettin Karaman

Caizdir

Sorularla İslamiyet

Kesin Fetva Verilemez

Dinimiz İslam

Caizdir

Kendi Görüşüm

Caizdir

Saç Ekimi Günah mı Diyanet

saç ektirmek günah mı
Saç Ekimi Günah mı (Diyanet)

Arkadaşlar, aşağıdaki görselde yer alan yazıda Diyanet İşlerinin saç ekimi hakkındaki görüşleri bulunmaktadır. Peki, Diyanete göre saç ektirmek günah mı yoksa caiz midir? Diyanetin resmi WEB sitesinde şu ifadeler geçiyor:

‘’İnsanların, başkalarının saçları ile peruk yapıp takması veya insanların/hayvanların tüyleri alınarak saça kaynak edilmesi dinen caiz
değildir; zira peygamber efendimizin saça kaynak yapmayı yasakladığı ile ilgili sahih hadisler bulunmaktadır.

Ancak, kişinin kendi saçları alınarak gerçekleştirilen ekim işlemi, bu hükmün dışındadır; çünkü hadislerde belirtildiği gibi kaynak yapma veya peruk kullanma söz konusu değildir. Birçok alime göre, canlı dışındaki varlıklardan elde edilen (pamuk, yün, ip vb.) çeşitli malzemelerin saç gibi kullanılmasında da herhangi bir sakınca yoktur.

Son Söz: Günümüz teknolojisi ile gerçekleştirilen saç ekimi günah değildir, caizdir.’’

Saç Ekimi Günah mı Nihat Hatipoğlu


Arkadaşlar, birebir alınan yazının Google nezdinde kopya sayılması ve bu durumun siteye zarar vermesi nedeniyle Nihat Hatipoğlu’nun saç ektirmek ile ilgili görüşlerini direkt almıyorum, konu ile ilgili görüşlerini kendi cümlelerimle ifade ediyorum. Nihat Hatipoğlu saç ekimi hakkında şunları söylüyor:

‘’İslam dininde saç ekiminin günah olduğu ile ilgili herhangi bir hüküm yoktur. Bu konu ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de de herhangi bir ayet bulunmamaktadır. Saç ektirmenin günah mı veya caiz mi olduğunu anlamak için, bu uygulamanın temizlik boyutuna bakmak gerekiyor.

Saç ekimi, kişinin kendi saçları kullanılarak yapıldığı için temizlik konusunda herhangi bir engel veya sorun teşkil etmiyor. Saçsızlık, bir sağlık problemi sayıldığından ve kişiyi hem fiziksel hem de psikolojik olarak olumsuz etkilediğinden saç ektirilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

Tam olarak ekim olmasa da Hz. Muhammed döneminde de buna benzer uygulamalar yapılıyordu. Kel insanlar, insan saçı veya bazı hayvanların kıllarını kullanarak peruk yapıyor veya bu kılları saçlarına kaynak yapıyorlardı. Bu uygulamada temizlik işleminin yapılması çok zor hatta imkansızdı. Bu nedenle caiz de değildi.

Son Söz: Saç ekimi kişinin kendi saçı ile yapılıyorsa caizdir, yani günah değildir; ancak başkasının saçı kullanılarak yapılıyorsa caiz değildir.’’

Saç Ektirmek Günah mı Cübbeli Ahmet Hoca

Saç ektirmek caiz midir sorusunu cübbeliye sorduklarında aldıkları cevap diğer alimlerin cevabına göre biraz daha sert oluyor. Cübbeli, saç ekimi ile ilgili hükmü şu şekilde:

‘’Saç ekimi caiz değildir. Saç ekimi Allah’ın yarattığı şekle müdahale etmektir. Şeytan, insanlara vesvese verdiği için Allah’ın yarattığı hilkati değiştirmek isterler; fakat bu durum uygun değildir. Ancak herhangi bir kaza veya yaralanma sonucunda oluşan problemler ameliyat ile giderilebilir. Estetik amaçlı yapılan saç ekimi de burun estetiği de caiz değildir.

Son Söz: Cübbeli Ahmet Hoca’ya gör saç ektirmek caiz değildir, vebali vardır.’’

Saç Ektirmek Caiz midir Nureddin Yıldız

Nureddin Yıldız’ın da saç ekimi ile ilgili görüşleri, birçok alimin görüşlerinin olduğu gibi olumlu yönde. Kendisi saç ektirmeyi şu sözleri ile anlatıyor:

‘’Kişinin, kelliği gidermek için herhangi bir tıbbi müdahale geçirmesi veya ilaç kullanmasında hiçbir sakınca yoktur. Ancak, insanlar doğuştan gelen özelliklerini değiştirmemelidir. Örneğin kıvırcık saçlaı olarak doğan bir insanın, güzelleşmek amacı ile saçlarını söktürüp düz saç ektirmesi ve buna benzer uygulamalar caiz olmadığı gibi günah da sayılmaktadır.

Son Söz: Saç ektirmek günah değildir, saç ekimi caizdir.’’

Saç Ektirmek Caiz mi Fatih Kalender


Fatih Kalender de Cübbeli gibi bu işe olumsuz bakanlardan birisi. Fatih Kalender’in saç ekimi hakkındaki görüşleri şu şekilde:


‘’Mısır’da saç ekiminin caiz olduğuna fetva veren bazı alimler olsa da, alimlerin büyük bir bölümü caiz görmemektedir. Çoğunluğun görüşlerine ters durmamak adına bizim de bu konuda aynı fikri beyan etmemiz kaçınılmazdır. Saç ekimi, yaratılışa müdahale etmek demektir. Bunun yerine başka alternatifler düşünülmelidir. Örneğin kel olduğu için kafası üşüyen bir insan, onu sıcak tutacak bir bere veya şapka kullanabilir.

Son Söz: Fatih Kalender’e göre saç ektirmek caiz değildir.

Saç Ektirmek Caiz mi Hayrettin Karaman

Hayrettin Karaman da bu konuya ılımlı yaklaşıyor. Yaptığı açıklama şu şekilde:

‘’Şayet kişi, kellikten dolayı maddi veya psikolojik olarak sorun yaşıyorsa, saç ektirmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ekilen saçlar abdest için da engel değildir. Yapıştırma olan saçlar (protez) çıkartılamıyorsa, üzerine mesh ederek de abdest alınabilir.

Saç Ektirmek Caiz mi İhsan Şenocak

Doğrusu, İhsan Şenocak’ın saç ekimi ile ilgili herhangi bir yazısı veya videosunu bulamadım. Ancak estetik ile ilgili görüşleri çok sert. Sakalı jiletle tıraş etmenin de harama yakın mekruh olduğunu ifade ediyor. İlgili sözlerinden anladığım kadarı ile muhtemelen saç ekimi için de caiz değildir diyecektir; fakat yine de onun yerine kesin bir şey söylemek etik olmayacaktır.

Saç Ektirmek Caiz mi Sorularla İslamiyet

saç ektirmek haram mı
Saç Ekimi Günah mı? (Sorularla İslamiyet)

Sorularla İslamiyet sitesi, saç ekiminin günah olup olmadığına kesin olarak karar veremeyecekleri yönünde bir görüş bildirmişler. Bununla birlikte saç, sakal, bıyık, kaş veya kirpikten tamamen mahrum olan kişilerin, bunları ektirmesinde de hiçbir sakıncanın olmadığını vurgulamışlar.

Son Söz: Saç ektirmenin caiz olup olmadığına kesin olarak fetva verilemez. Ektirilmemesi daha uygun olacaktır.

Saç Ektirmek Caiz mi Dinimiz İslam

saç ektirmek günah mı
Saç Ekimi Günah mı? (Dinimiz İslam)

Dinimiz İslam adlı İnternet sitesinde saç ekimini araştırdığımda, onların görüşüne göre saç ektirmenin de peruk takmanın da günah olmadığı ifade edilmiş. Zaten görseldeki yazıdan da bunu okuyabilirsiniz.

Saç Ekimi ile İlgili Benim Şahsi Görüşüm

Arkadaşlar, görüldüğü üzere bu konuda verilmiş kesin bir karar yok. Bir din adamı caiz derken, diğeri ‘’zinhar günahtır’’ cevabını verebiliyor. Saç ekimi yeni bir teknik olduğu için konu ile ilgili Kur’an’da herhangi bir hüküm yok. Var olan hadisler ise saç ekimi değil, kişiden kişiye saç nakli ile ilgili.

Bazı din adamları, saç ekiminin fıtrata aykırı olduğunu düşünerek günah veya haram demişler. Bana göre kellik fıtrattan değildir.
Fıtrat sayılması için aynı türün (örneğin tüm erkeklerin) doğuştan kel olması gerekirdi. Saç dökülmesi sonradan yaşanan bir sağlık problemidir.

Ya sağlıksız beslenmeden, ya geçirilen bir hastalıktan ve yahut stresten veya kirden dolayı saç dökülmesi yaşanmaktadır. Bu, madem bir sağlık sorunudur, o zaman tedavi edilmesi gerekir. Kişinin kendi saçlarının alınıp ekim işleminin uygulanmasında, bu yü yüzden benze hiçbir sakınca yoktur.

Hele de günümüz şartlarını düşündüğümüzde kellik büyük bir sorundur. Komik gibi görünse de kel olduğu için beğenilmeyen, bu nedenle evlenemeyen kişi sayısı aklınıza gelmeyecek kadar çoktur. Peki, böyle bir erkeğin günahı nedir? Allah her erkeği kel yarattı da bu erkek kendisine sonradan tüy mü ekledi. Hayır. Hatta gerçek fıtratına dönmek için saç ektirdi; zira her erkeğin fıtratında saç vardır.


Bu Konuyu Kafaya Takan Arkadaşlara Tavsiyem

Bence, Kur’an’da kesin hükmü olmayan saç ekimini, ille de başka alimlerin fikirlerine bırakmayın. Allah herkese yeterince akıl vermiştir zaten. Aklınızı kullanın. Sizin saç ektirmeniz kimseye zarar veriyor mu? Siz böyle yaptınız diye kimse üzülüyor mu? Saç ektirerek birilerini kandırmış mı oluyorsunuz? Tüm bunlara gönül rahatlığı ile ‘’Hayır’’ cevabını veriyorsanız, daha fazla düşünmeye gerek yoktur. Kendinizi daha iyi hissedecekseniz gidin ektirin saçlarınızı.


Saç Ekimi İnsanları Kandırmak mı Oluyor?

Bu konu, bazı mecralarda bu şekilde lanse edilmiş. Sanki saç ektirenin amacı, herhangi bir genç kızı kandırarak onu evliliğe ikna etmek gibi gösterilmiş. Kandırma sayılması için yapılan eylemin geçici olması gerekir. Saç ekimi ise tamamen kalıcıdır. Yani sizi saç ektirmiş vaziyette görüp beğenen bir hanım, sizi artık hep bu şekilde görecektir.

Bu durum, saç boyama konusunda biraz daha gerçeği yansıtıyor olabilir. Neden? Atıyorum yaşı ilerlemiş bir erkek, saçlarını siyaha boyatarak yaşını bir şekilde gizlemiş oluyor. Evlendikten sonra da saçlarını boyamayı bırakıyor. Ortaya bir anda yaşlanmış beyaz saçlı bir erkek çıkıyor.

İşte, bu adam, gerçekten de muhattabını kandırmış olur. Çünkü geçici bir eylemde bulunmuştur ve hanımının rızası olmadan saç boyamayı bir anda kesmiştir. Hanımı kendi rızası ile ‘’Saçlarını boyama.’’ Diyorsa, elbette bunda da herhangi bir sakınca yoktur.


Yorumlarınızı Bekliyorum

Sizler de saç ektirmek caiz mi, saç ekimi günah mı sorularını düşünüp kendi mantığınız çerçevesinde cevaplar bulabilirsiniz. Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bazı din adamlarının saç ekimi caiz değildir veya saç ektirmek günahtır demesi sizi etkiliyor ve saç ektirmenize mani oluyor mu? Lütfen kısa da olsa kendi görüşünüzü benimle ve diğer ziyaretçilerimle paylaşın. Dilerim hepinizin gür ve sağlıklı saçları olur.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

Kaş Ekimi,3,Kirpik Ekimi,3,Nizoral Şampuan,1,Protez Saç,5,PRP Saç Tedavisi,3,Saç Ekim Merkezleri,44,Saç Ekimi,70,Saç Mezoterapisi,3,Sakal Ekimi,3,
ltr
item
Saç Ekimi Destek: Saç Ektirmek Caiz mi – Saç Ekimi Günah mı?
Saç Ektirmek Caiz mi – Saç Ekimi Günah mı?
Saç ektirmek caiz mi, İslam'a göre saç ekimi günah mı, Saç ekiminin Kurana göre hükmü nedir? Bütün alimlerin ve ünlü dini sitelerin görüşlerini yazdık.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjoCLyjsu4-GqaZry8Q55qdool_VLjGIXlwwA1VKLSS2OAnvC6Ke9POT2GScLnrMszYt0wIptkb4JAWliM29flET6U2aIhzaSz64cnuR7EDNXmJNExFM3RvzU48nlOHXi1ppw7KzTS2lY/s320/sa%25C3%25A7-ektirmek-caiz-mi-diyanet.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjoCLyjsu4-GqaZry8Q55qdool_VLjGIXlwwA1VKLSS2OAnvC6Ke9POT2GScLnrMszYt0wIptkb4JAWliM29flET6U2aIhzaSz64cnuR7EDNXmJNExFM3RvzU48nlOHXi1ppw7KzTS2lY/s72-c/sa%25C3%25A7-ektirmek-caiz-mi-diyanet.png
Saç Ekimi Destek
https://www.sacekimidestek.com/2018/03/sac-ektirmek-caiz-mi-sac-ekimi-gunah-m.html
https://www.sacekimidestek.com/
https://www.sacekimidestek.com/
https://www.sacekimidestek.com/2018/03/sac-ektirmek-caiz-mi-sac-ekimi-gunah-m.html
true
5723966694255802689
UTF-8
Tüm İçerikler Yüklendi İçerik Bulunamadı Tamamını Gör Devamını Oku... Yorum Yorumu İptal Et Sil By Anasayfa SAYFALAR İÇERİKLER Tamamını Gör Sizin İçin Seçtiklerimiz Etiket Arşiv ARA... TÜM İÇERİKLER Aramanızla eşleşen herhangi bir içerik bulunamadı. Lütfen Arama Kutusunu kullanarak istediğiniz içeriği bulun! ANA SAYFA Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pzt Sal Çrş Prş Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mys Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Az önce 1 Dakika Önce $$1$$ Dakika Önce 1 Saat Önce $$1$$ Saat Önce Dün $$1$$ Gün Önce $$1$$ Hafta Önce Aylar Önce Takipçiler Takip Et Bu Premium İçerik Kilitli 1. Adım: Paylaş. 2. Adım: Kilidi açmak için paylaştığınız linki tıklayın Kodu Kopyalayın Kodu Seçin Kod, panonuza kopyalandı! Kodu/yazıyı kopyalamıyorsanız, lütfen şu tuşları kullanın. [CTRL]+[C] (veya CMD+C with Mac) to copy