Saç Ekimi Sonrası Ense Bölgesi

Saç ekimi sonrası ense bölgesinde iz kalır mı? Saç ekimi sonrası ense bölgesinde ağrı, kaşıntı, yanma, sivilce sorunları... Saç ekiminden sonra ense ne zaman iyileşir ve düzelir?

Saç ekiminde ense bölgesi donör bölge olarak adlandırılır; zira ekimde kullanılan saç kökleri enseden alınmaktadır. Donör bölge kavramı, salt enseye has bir nitelendirme değildir. Saç veya kıl nakillerinde, ekilecek saç kökleri nereden alınırsa, donör bölge orası olur.

Örneğin ensedeki saçlar kullanılarak yapılan bir saç ekiminde donör bölge ense bölgesi iken; sakal kılları ile yapılan bir saç ekiminde donör bölge sakal bölgesidir.

Ense Bölgesi Neden Donör Bölge Olarak Seçilir?

Saç ekiminde ense bölgesinin donör bölge olarak seçilmesi keyfe keder değildir. Ekilecek köklerin enseden alınmasının iki nedeni vardır. Birinci ve en önemli neden, ensedeki saçların dökülmeme özelliğine sahip olmasıdır. Ensedeki saçları alıp herhangi bir saçsız alana ektiğinizde, o saçlar artık ömür boyu orada kalmaktadır.
saç ekimi donör bölge iyileşmesi
Saç Ekimi Sonrası Ense Bölgesi

İkinci neden ise ensenin estetik açıdan çok önemli bir yerde olmamasıdır. Saç ekiminden sonra ensede belirli bir seyrelme oluşsa bile bu sizi veya diğer insanları rahatsız etmeyecektir; zira ense bölgesindeki saçların estetik görünüme çok da büyük bir katkısı yoktur.

Saç Ekimi Ameliyatı Sırasında Ense Bölgesi

Saç ekimi operasyonunun önemli bir aşaması, enseden saç köklerinin yani greftlerin toplanmasıdır. Saçsız bölgeyi kapatmaya yeterli olacak sayıda saç kökü enseden alınmaktadır. Ancak greft alma işi, hasta açısından ağrılı olacağı için bu bölgede öncesinde lokal anestezi işlemleri uygulanmaktadır.

Ensenin uyuşması için bu bölgeye enjeksiyon iğneleri yardımıyla lokal anestezi ilaçları enjekte edilmektedir. Lokal anestezi etkisini gösterip de ense tamamen uyuştuğunda ise greft toplama işlemi başlamaktadır.

Greft toplama bittikten sonra enseye pansuman yapılır ve bu bölge bandajlanır. Ensedeki bandaj, ekimden sonraki 3. gün yapılan ilk yıkamaya kadar orada durur. İlk yıkama yapıldıktan sonra bir daha da kullanılmaz.

Saç Ekimi Sonrası Ense Bölgesinin Yıkanması

Ekimden sonraki ilk 2 gün, ekim bölgesi ve ense bölgesinin su ile teması tamamen yasaktır. 3. Gün ise ekim yaptırılan saç ekim merkezinde ilk yıkama gerçekleştirilir. Hem ilk yıkamada hem de sonraki 10 günlük süreçte, her yıkama öncesinde, ekim bölgesi ile beraber ense bölgesine de yumuşatıcı losyon sürülüp 45-50 dakika bekledikten sonra şampuanla yıkama yapılır.

Saç ekiminden sonra ilk yıkama ve hassas yıkamaların nasıl yapıldığını öğrenmek için saç ekimi ilk yıkama konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Saç Ekimi Sonrası Ensede İz Kalır mı?

FUE saç ekim teknolojisi geliştirilmeden önce kullanılan FUT tekniğinde, ensedeki saçlar bir şerit halinde kesilip alınırdı; bu yüzden ense bölgesinde çoğunlukla rahatsız edici ve kalıcı bir iz oluşurdu.

Fakat günümüzde kullanılan FUE saç ekim tekniğinde ense bölgesinde herhangi bir kesi veya dikiş işlemi uygulanmaz. Saç kökleri mikromotor cihazı veya manuel punch aletleri ile tek tek toplanmaktadır. Saç köklerinin çıkarıldığı alanda çok küçük çaplı delikler oluşsa da, bu delikler kısa sürede kapandığı için saç ekiminden sonra ensede iz kalmamaktadır.

FUT tekniği ile yapılan yanlış saç ekimlerinde ensede kalan izleri görmek için hatalı saç ekimi konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.

Saç Ekiminden Sonra Ense Bölgesi Ne Zaman İyileşir?

Bize en çok sorulan sorulardan bir tanesi saç ekimi sonrası ense ne zaman düzelir sorusudur. Nse bölgesinin iyileşme süresi, ekim bölgesine nazaran çok daha kısadır. Bazı küçük problemleri bir kenara bıraktığımızda, ense bölgesinin 10 gün içinde iyileştiğini, düzeldiğini söyleyebiliriz.

10 günün sonunda ense tamamen temizlenir ve bölgede sizi rahatsız edecek kötü bir görünüm kalmaz. Ayrıca bu süreçten sonra saçlar belli bir miktar uzayacağı için bölgedeki hafif yara izleri de kısmen kamufle olmaktadır.

Saç Ekimi Sonrası Ensede Ağrı

Saç ekiminden sonra ensede ağrı olması, belli bir süre için normal kabul edilir. 3-4 bin greftlik bir saç ekiminde ense bölgesinde 3-4 bin delik açıldığı düşünüldüğünde, bu bölgede ufak da olsa 3-4 bin yara oluşmuş demektir. Elbette ki bu yaralar ufak çaplı ağrılara sebep olmaktadır.

Ancak ameliyattan sonra ekim doktorunuzun size verdiği ilaçları kullandığınızda, bu ağrıyı minimum düzeyde hissedersiniz. Bu nedenle belirtilen tarihlerde o ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. Saç ekiminden sonra ensede anormal bazı ağrılar da yaşanabilmektedir. Bölgede enfeksiyon oluşması veya enseye darbe alınması bu ağrıların sebebi olabilir.

Şayet çok şiddetli bir ağrı hissederseniz saç ekim doktorunuza muhakkak danışın. Gerekirse size yakın olan bir doktora muayene olun.

Saç Ekimi Sonrası Ensede Yanma

Ameliyattan sonraki 1-2 haftalık süreçte ensede yanma hissi, yaraların etkisiyledir. Özellikle bu süre içinde birkaç dakikalığına bile olsa güneş ışınlarına maruz kaldıysanız, yanma hissi daha şiddetli olacaktır.

Ameliyat kaynaklı yanma hissi 10-15 gün içinde geçer. Ancak bazı hastalarda ensede yanma sorunu birkaç ay devam edebilmektedir. Böyle bir şikayetiniz olursa, saç ekim doktorunuzun önerdiği losyonu kullanabilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki ensedeki yanmanın en büyük sebebi ensenin güneşe maruz kalmasıdır.

Bunu önlemenin en iyi yolu da ekim günü de dahil olmak üzere, dışarı çıkınca muhakkak bir şapka kullanmaktır.

Saç Ekimi Sonrası Ensede Kızarıklık

Saç ekiminden sonra ensede ve ekim bölgesinde kızarıklık veya pembelik oluşur. Bu sorun, istisnasız, her hastada görülmektedir. Ancak kızarıklığın geçme süresi, bazı şanslı hastalarda kısa iken bazı hastalarda çok uzun olabilmektedir.

Ensedeki kızarıklığın 15 gün içinde geçtiği de, birkaç ay devam ettiği de görülmektedir. Saç ekiminden sonra ensede kızarıklık sorununun önemli sebeplerinden birisi de yine güneş ışınlarıdır. Güneş ışınlarına maruz kalan ense bölgesindeki kızarıklık veya pembelik aylarca geçmeyebilir. Bu sorunun en iyi çözümünün de şapka kullanmak olduğunu söylemiştik.

Ensedeki kızarıklık, yanma hissi de vermiyorsa, bu durumu sıkıntı etmeyin. Gerekirse ensedeki saçlarınızı uzun tutun. Böylece kızarıklık hem kamufle etmiş olursunuz hem de güneş ışınlarından korumuş olursunuz

Saç Ekimi Sonrası Ensede Kaşıntı

Saç ekiminden sonra ensede kaşıntı oluşmasının iki sebebi vardır. İlk sebep, ekim sırasında ensede oluşan kanamanın deri üzerinde pıhtılaşarak kuruması ve kabuklanmasıdır. Kabuklanma haline gelen kanlar, kurudukça büzüşür ve bölgede çatlaklar oluşturur. Kuruyan bu kabuklanmalar kaşıntıya neden olmaktadır.

Ensedeki kaşıntının bir diğer sebebi de deri altından düzgün alınamayan saç kökleridir. Mikromotor cihazı ile veya manuel punçlarla greft alımı yapılırken, bazen greft tam olarak kökten alınamaz. Deri altında kalan kökten yeni saç teli oluşur. Bu saç teli deri üstüne çıkarken, çıktığı yerde küçük sivilcelenme veya iltihaplara neden olur ki bu sivilceler de kaşıntının en büyük sebepleridir.

Saç Ekiminden Sonra Ensede Sivilcelenme

Saç ekimi sonrası ensede sivilce sorunu genellikle 2 haftadan sonra görülmeye başlar. Üstteki başlıkta da belirttiğimiz gibi sivilceler, enseden düzgün alınamayan saç köklerinden meydana gelmektedir. 2-3 ay sürebilen sivilce sorunu 3-4 aylık sürenin sonunda tamamen geçmiş olur.

Ensede çıkan sivilcelere hiçbir şekilde müdahale edilmemeli, bu sivilceler patlatılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki saç ekimi sonrası sivilce problemi, saç ekimi sonrası iyileşme sürecinin beklenen bir aşamasıdır.

Saç ekiminden sonra sivilcelenme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri ayrıntılı olarak anlatmıştık.

Saç Ekimi Sonrası Ensede Saçlar Tekrar Çıkar mı?

Maalesef ense bölgesinden veya donör bölge olarak kullanılan herhangi başka bir bölgeden alınan saç kökleri bir daha çıkmaz. Enseden alınan saç kökleri, tamamen kökten alınmaktadır. Deri altında kök kalmadığı için de aynı bölgeden artık başka saç çıkmaz.

Zaten saç ekiminin en büyük dezavantajlarından bir tanesi de budur. Enseden alınan saçlar bir daha çıkmadığı için, tamamen kel hastalara saç ekimi yapılması önerilmez.; çünkü ensedeki mevcut saçlar, kel alanı kapatmak için yeterli değildir.

Şayet ensede saçlar yeniden çıksaydı, en kel bir hastaya bile birkaç seansta başarılı ekimler yapılırdı. Fakat bu mümkün değil. Tüm bunlar dikkate alındığında saç ekiminde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi de enseden fazla greft alınmamasıdır. Enseden ne kadar çok greft alınırsa, ense bölgesi o derecede seyrelmiş olur. Bu durum da ‘’kaş yapayım derken göz çıkarmak’’ gibidir.

YORUMLAR

BLOGGER: 3
Loading...
Ad

Kaş Ekimi,3,Kirpik Ekimi,3,Nizoral Şampuan,1,Protez Saç,5,PRP Saç Tedavisi,3,Saç Ekim Merkezleri,44,Saç Ekimi,70,Saç Mezoterapisi,3,Sakal Ekimi,3,
ltr
item
Saç Ekimi Destek: Saç Ekimi Sonrası Ense Bölgesi
Saç Ekimi Sonrası Ense Bölgesi
Saç ekimi sonrası ense bölgesinde iz kalır mı? Saç ekimi sonrası ense bölgesinde ağrı, kaşıntı, yanma, sivilce sorunları... Saç ekiminden sonra ense ne zaman iyileşir ve düzelir?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWQI8ZHpZMsFTe854-cvpZigHemWYlCpdluM0UTDZrgPJHB0PBrBu343I0tt0Z1R0_vUERAGD5zwQMnpjjMDPOD7B6zd-TeoB5_iSYWPQQIzzGDED8hpMshuKzRRqksoD28Mkm5VB30cQ/s1600/sac-ekimi-sonrasi-ense-bolgesi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWQI8ZHpZMsFTe854-cvpZigHemWYlCpdluM0UTDZrgPJHB0PBrBu343I0tt0Z1R0_vUERAGD5zwQMnpjjMDPOD7B6zd-TeoB5_iSYWPQQIzzGDED8hpMshuKzRRqksoD28Mkm5VB30cQ/s72-c/sac-ekimi-sonrasi-ense-bolgesi.jpg
Saç Ekimi Destek
https://www.sacekimidestek.com/2018/05/sac-ekimi-sonras-ense-bolgesi.html
https://www.sacekimidestek.com/
https://www.sacekimidestek.com/
https://www.sacekimidestek.com/2018/05/sac-ekimi-sonras-ense-bolgesi.html
true
5723966694255802689
UTF-8
Tüm İçerikler Yüklendi İçerik Bulunamadı Tamamını Gör Devamını Oku... Yorum Yorumu İptal Et Sil By Anasayfa SAYFALAR İÇERİKLER Tamamını Gör Sizin İçin Seçtiklerimiz Etiket Arşiv ARA... TÜM İÇERİKLER Aramanızla eşleşen herhangi bir içerik bulunamadı. Lütfen Arama Kutusunu kullanarak istediğiniz içeriği bulun! ANA SAYFA Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pzt Sal Çrş Prş Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mys Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Az önce 1 Dakika Önce $$1$$ Dakika Önce 1 Saat Önce $$1$$ Saat Önce Dün $$1$$ Gün Önce $$1$$ Hafta Önce Aylar Önce Takipçiler Takip Et Bu Premium İçerik Kilitli 1. Adım: Paylaş. 2. Adım: Kilidi açmak için paylaştığınız linki tıklayın Kodu Kopyalayın Kodu Seçin Kod, panonuza kopyalandı! Kodu/yazıyı kopyalamıyorsanız, lütfen şu tuşları kullanın. [CTRL]+[C] (veya CMD+C with Mac) to copy