Saç Ekimi Sonrası Yıkama Nasıl Yapılır? İlk Yıkama Ne Zaman?

Saç ekimi sonrası yıkama nasıl yapılır, ilk yıkama ne zaman? Saç yıkama sıklığı kaç günde bir olmalı?

Saç ekimi sonrası sürecin en önemli aşamalarından bir tanesi ilk yıkamadır. İlk yıkamadan sonraki günlük yıkamalar da ekilen saçların sağlıklı bir süreç geçirmesinde çok önemlidir.

Özellikle saç ekiminden sonraki ilk yıkamanın doğru kişilerin elinde, doğru zamanda ve doğru koşullarda yapılması gerekir. İlk yıkamanın yanlış yapılması, ekilen saçların tutmamasına neden olabilir.

Saç ekimi sonrası yıkama hakkında oluşturduğumuz bu makalede; saç ekimi sonrası yıkama nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır, saç ekimi sonrası saçlar kaç günde bir yıkanır, yıkama sıklığı nasıl olmalıdır ve saç ekimi sonrası yıkamada nelere dikkat edilmeli gibi önemli soruların cevaplarını bulacaksınız.

saç ekimi sonrası yıkama nasıl yapılır
Saç Ekimi Sonrası Yumuşatıcı Losyon Uygulaması


Saç Ekimi Sonrası Yıkama İçin Gerekli Malzemeler

1- Saç Ekimi Sonrası Yumuşatıcı Krem/Losyon (Bepanthol)

Saç ekiminde, kökler ekilirken ekim bölgesine kanallar açılır. Açılan bu kanallardan bir miktar kan sızıntısı olur. Sızan bu kan, saç köklerinin etrafında kuruyarak bir kabuklanma oluşturur.
                                             
Ekim bölgesi, saç ekimi sonrası ilk yıkama gününe kadar su ile temas etmediği için bu kabuklanmalar iyice sertleşiyor. Sadece su ile yapılan bir yıkamada bu kanların ve kabuklanmaların temizlenmesi mümkün olmuyor. Bu nedenle yıkama öncesinde kabuklanmaları yumuşatacak bir uygulamanın yapılması gerekiyor. İşte, bu yumuşatma işi, yumuşatıcı bir losyon yardımıyla yapılıyor.


2- Saç Ekimi Sonrası Şampuan (Bebe Şampuanı)

Saç ekimi sonrası doğru şampuan seçimi, saçlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar. Bu nedenle, saç derisi üzerinde olumsuz etkileri bulunan kimyasal şampuanlar yerine, doğal ve bitkisel şampuanların kullanılması çok önemlidir.

Saç ekimi sonrası ilk yıkama ve sonraki rutin yıkamaların, doktorun tavsiye ettiği doğal bir şampuanla yapılması gerekir. Doktorun tavsiyede bulunmadığı durumlarda, herhangi bir bebe şampuanı kullanılabilir. Saç ekimi sonrası yıkamalar için Dalin bebe şampuanını gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.


3- Saç Ekimi Sonrası Su

Gereğinden sıcak veya soğuk olan suyun, saç yıkamada olumsuz etkileri görülebilmektedir. Bu yüzden saç ekimi sonrası yıkamada kullanılan su, saç köklerine zarar vermeyecek derecede bir sıcaklığa sahip olmalıdır. Ilık olarak tabir edilen su, ilk ve sonraki yıkamalar için idealdir.


4- Saç Ekimi Sonrası Havlu veya Saç Kurutma Makinesi

Yıkama sonrası kurulama işlemi için emici ve yumuşak bir havluya ihtiyacınız vardır. Yıkama sonrası saç kökleri etrafında biriken suyun alınması, saç derisinin kurutulması gerekmektedir. Bu işlem için en uygun malzeme yumuşak bir havludur.

Saç Ekimi Sonrası İlk Yıkama ve Sonraki Saç Yıkamaları

İlk yıkama, saç ekim merkezinde, sonraki yıkamalar ise evde yapıldığı için konuyu iki farklı başlıkta anlatacağız.


Saç Ekimi Sonrası İlk Yıkama Ne Zaman Yapılır?

Saç ekiminden sonraki ilk yıkama, en çok hassasiyet gösterilmesi gereken yıkamadır. Herhangi bir özel durum olmadığı sürece ilk yıkama, saç ekiminin 3. gününde yapılır. Kafaların karışmaması adına kısa bir açıklama yapalım:

Ameliyat günü 1. gün olarak kabul edilir. Sonraki gün yani 2. gün evinizde istirahat edersiniz. 3. gün ise yeniden saç ekim merkezinize giderek ilk yıkamayı gerçekleştirirsiniz.

Ancak, saç ekimi sonrası saç yıkaması pek tavsiye edilmese de kimi durumlarda 2. gün de gerçekleştirilebilir. Özellikle saç ekim merkezinin bulunduğu şehre başka bir şehirden gelenler ve evine bir an önce dönmek isteyenler, doktorun da kararı ile ilk yıkamayı ikinci gün yaptırabilir.

Saç Ekimi Sonrası İlk Yıkama Nasıl Yapılır?

İlk yıkama, saç ekimi yaptırılan ekim merkezinde yapılır. Saç ekim merkezine gittiğinizde enseniz hala bandajlıdır. İlk yıkama için öncelikle ensedeki bandaj çıkarılır. Daha sonra, kabuklanmanın yumuşaması için ekim bölgesine yumuşatıcı krem sürülür. Belli bir süre bekledikten sonra yıkama gerçekleştirilir.


Saç Ekimi Sonrası Yıkama Nasıl Yapılır?


NOT: Aşağıda anlattığımız yıkama uygulaması saç ekimi sonrası 15. Güne kadar geçerlidir. 15 gün dolduktan sonra, eski günlük yıkama rutininize dönebilirsiniz.

Saç ekimi sonrası evde saç yıkama işlemlerini aşağıda anlatıldığı şekilde yapmalısınız. Bu kurallara riayet ettiğiniz takdirde, yıkama hakkında herhangi bir sorun yaşamazsınız. Saç ekiminden sonra yıkama basamakları şu şekilde gerçekleşmelidir:

1- Saçlara Yumuşatıcı Bepanthol Krem Sürme


Doktor tavsiyesi ile aldığınız yumuşatıcı kremi açınız ve bir miktar kremi ekim bölgesinin üzerine sıkınız. Daha sonra, sürtme hareketi yapmadan, tampon yapar gibi bu kremi tüm bölgelere yayınız.

Ya da baş parmak ile orta parmağınızı birleştiriniz. Kremi, parmak uçlarınıza sıktıktan sonra tüm ekim bölgesine, sadece dokundurmak suretiyle tatbik ediniz.

Kremi sürerken, kesinlikle ileri geri veya sağa sola gibi sürtme veya yayma hareketleri yapmayın. Parmaklarınızdaki kremi hafif tampon yapar şekilde saç kökleri ile temas ettirmeniz yeterli olacaktır. Özellikle ilk 10 günlük sürede, saç kökleri tamamen oturmamıştır. Sert bir sürtme hareketi, saç kökünün yerinden çıkmasına sebep olabilir.

Kremin, tüm alanlara sürüldüğünden ve kök diplerine kadar ulaştığından emin olunuz. Elinizi korkak alıştırmayınız, kremi kalın bir tabaka halinde sürünüz.

2- Saçların Şampuanlanması


Yumuşatıcı kremin etkisini tamamen göstermesi için 45-50 dakika kadar bekleyin. Yumuşama için gerekli süre dolduktan sonra ılık bir su hazırlayın ve kremin saç derisinden temizlenmesi için suyu kremin üzerine yavaş yavaş dökün. Losyon temizlendikten sonra şampuanlama işlemine geçebilirsiniz.

Saç ekimi sonrası yıkamalar için en iyi şampuan bebe şampuanlarıdır. Dalin bebe şampuanı veya herhangi bir bebe şampuanını bu iş için kullanabilirsiniz. Bu şampuanlarda kimyasal içerik bulunmadığı için saçlarınıza herhangi bir zarar vermeyecektir.

Bu aşamada, bir miktar şampuanı avucunuza dökün ve hafifçe köpürtün. Oluşan köpükleri, kafanıza uygulayın. Şampuanı ekim bölgesine tatbik ederken de sürtme hareketinden uzak durun. Yine tampon yapar gibi saçlarınızı temizlemeye çalışın.

3- Saçta Oluşan Kabuklanmaların Ovularak Temizlenmesi

Saçlarınıza uyguladığınız şampuanı hemen durulamayın. Şampuanın etkisini göstermesi ve kabuklanmaları temizlemesi için tampon işlemine 1-2 dakika boyunca devam edin.

Yanınızda ikinci bir kişi varsa, kovaya doldurulmuş olan suyun, o kişi tarafından bir maşrapa yardımı ile kafanıza dökülmesi daha iyi olabilir; çünkü kafanıza dökülen suyun tazyikli olmaması gerekir.  Ancak yıkama işlemini tek başınıza yapmanız da mümkündür.

Yıkamayı tek başınıza yaptığınızda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta suyun musluktan tazyikli akmamasıdır. Ayrıca duvar kenarında bulunan musluklarda yıkamayı gerçekleştirirken kafanızı duvara çarpmamaya da özen göstermelisiniz.

4- Saçların Durulanması

Yıkama işi tamamen bittikten sonra saçlarınızı bol su ile durulayın. Saç derisinde şampuan kalıntılarının kalmadığından emin olun. Durulama işleminde de sert hareketlerden kaçının.

5- Durulama İşlemi

Saçlarınızı tamamen duruladıktan sonra, yumuşak ve emici olan bir havluyu saçlarınızın üzerine yerleştirin. Havlu saçlarınızın üzerindeyken onu hareket ettirmeyin.

Kafanıza koyduğunuz havluyu sadece tampon yapar gibi, çok nazik hareketlerle saçlarınıza biraz bastırıp kaldırın.


Kurulama işlemi bir saç kurutma makinesi yardımıyla da yapılabilir. Ancak saç kurutma makinesi sıcak konumda olmamalı ve son şiddette üflememelidir. Çok sıcak üfleyen saç kurutma makinesi, saçlarınıza zarar verebilir.

Saç Ekimi Sonrası Yıkamalar ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

 » Saçlarınızı yıkarken, köpükle beraber bazı saç tellerinin de döküldüğünü görebilirsiniz. Korkmayın, bu süreçte saçlar çok sertleştiği için kırılmalar yaşanır ve kırılan saçlar yıkama esnasında dökülür. Bununla birlikte, zarar gören birkaç saç telinin kökünden çıktığı da görülebilir. Evet, dökülen kökler kayıp sayılır; ancak çok olmadığı müddetçe endişe duyulacak bir sorun değildir.

 » Yumuşama için ekim bölgesine sürdüğünüz Bepanthol krem, ilk günlerde kolayca çıkarken, günler geçtikçe daha zor çıkmaktadır. Çünkü ilk yıkamada henüz kabuklanma ve çatlaklar tamamen oluşmamıştır. Sonraki günlerde kabuklanmalar ve çatlaklar artacaktır. Bu durumda, bir kağıt havlu ile, losyonun kaldığı bölgeye tampon yaparak losyonu temizleyebilirsiniz.

 » Losyonu saçlarınıza tatbik ettikten sonra ısıtıcı kenarında veya güneşte durmayınız. Bu, losyonun erken kurumasına, dolayısıyla kabuklanmaları yumuşatmamasına sebep olabilir.

 » İlk yıkamalarda tüm kanların veya yaraların tamamen temizlenmesini beklemeyin. Her yıkamada saç deriniz biraz daha temizlenecektir. Derinin tamamen temizlenmesi bir hafta ile on günü bulabilir.

 »  Yumuşatıcı losyonu donör bölgeye de uygulayabilirsiniz. Ayrıca köklerin alındığı donör bölgeyi istediğiniz sertlikte ovabilir, şampuanlayabilirsiniz.


Saç Ekimi Sonrası Yıkama Sıklığı

Saç ekimi sonrası saçlar kaç günde bir yıkanır sorusu en çok karşılaştığımız sorulardan bir tanesi. Saç ekimi bittikten sonra, doktorunuz ilk yıkama ve sonraki yıkamalar için sizi bilgilendirecektir. Hassas yıkamalar için bazı doktorlar 10 günlük bir süre belirlerken, bazıları 15 günlük bir süre belirlemektedir. Her ikisi arasında çok fark olmadığını söyleyebiliriz.

Bu hassas yıkama dönemlerinde, ilk yıkamadan sonra her gün saçlarınızı 1 defa yıkamalısınız. Yıkama işlemini günde 1 defadan fazla yapmak, saçlarınıza zarar verebileceği için önerilmemektedir.

Toparlayacak olursak: İlk yıkama 3. gün saç ekim merkezinde yapılır. Sonraki 15 günlük süre boyunca saçlar her gün sadece 1 defa yıkanır. 10 veya 15 gün boyunca hassas yıkamalar gerçekleştikten sonra saç derisi zaten tamamen temizlenir.

Bu aşamadan sonra ise saçlarınızı 2 veya 3 günde bir yıkamanız yeterlidir. Kuru saçlara sahip olanlar 3 günde bir yıkasa da sıkıntı olmaz; ancak saçları aşırı yağlı olanlar için saç ekimi sonrası yıkamalar 2 günde 1 şeklinde olmalıdır.

Saç Ekimi Sonrası Son Yıkama

Öncelikle saç ekimi sonrası son yıkamanın özel bir yıkama olmadığını vurgulayalım. Saç ekimi sonrası yıkama videosu hazırlayan bazı ekim merkezleri ‘’son yıkama’’ başlığı ile video hazırladığı ve bu yıkamanın da saç ekim merkezinde gerçekleşmesi, insanın aklına ‘’Acaba son yıkama da saç ekim merkezinde mi gerçekleşiyor?’’ sorusunu getirebilir.

Kesinlikle öyle bir durum yok. İlk yıkama saç ekim merkezinde yapılır, diğer yıkamalar ise hastanın kendi evinde ve kendi eliyle gönül rahatlığı ile yapılabilir.

Saç Yıkama Sonrası Bepanthol Losyon

Saç yumuşatıcı ve nemlendirici özelliğe sahip olan Bepanthol losyon, saç ekim sonrası yıkama işleminde en çok kullanılan ve tavsiye edilen losyonlardan bir tanesidir. Saçlara veya saç derisine zarar vermez.

Yıkama öncesi saçlarınıza tatbik ederken, diğer saçlarınıza taşması sizi tedirgin etmesin. Bepanthol kremin diğer saçlara da faydası vardır; ancak hiçbir zararı yoktur.


Saç Ekimi Sonrası Saç Yıkamasında Sabun Kullanılır mı?

Yukarıda belirttiğimiz ilk 15 günlük sür içinde saç yıkamalarını bebe şampuanları ile yapmanız, saç sağlığınız için daha iyidir. Ancak bu süre bittikten ve saç derisi kabuklardan kurtulduktan sonra, eskiden kullandığınız şampuan veya sabunları kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

Kaş Ekimi,3,Kirpik Ekimi,3,Nizoral Şampuan,1,Protez Saç,5,PRP Saç Tedavisi,3,Saç Ekim Merkezleri,44,Saç Ekimi,70,Saç Mezoterapisi,3,Sakal Ekimi,3,
ltr
item
Saç Ekimi Destek: Saç Ekimi Sonrası Yıkama Nasıl Yapılır? İlk Yıkama Ne Zaman?
Saç Ekimi Sonrası Yıkama Nasıl Yapılır? İlk Yıkama Ne Zaman?
Saç ekimi sonrası yıkama nasıl yapılır, ilk yıkama ne zaman? Saç yıkama sıklığı kaç günde bir olmalı?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjS4hT6Da0D6TCdVl73uYJg1lAsJ4QkTWI8c6lSde3V58sU8ZjKQz7PKkXThwgHZEzVavcVzKRZ9J8AGJh4hlTi5ei28Xzd-Qzj64_p_OjtZ1AbMGCYJgrg1AlJBG70p2ibghXb78ExGWM/s1600/sac-ekimi-sonrasi-yikama.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjS4hT6Da0D6TCdVl73uYJg1lAsJ4QkTWI8c6lSde3V58sU8ZjKQz7PKkXThwgHZEzVavcVzKRZ9J8AGJh4hlTi5ei28Xzd-Qzj64_p_OjtZ1AbMGCYJgrg1AlJBG70p2ibghXb78ExGWM/s72-c/sac-ekimi-sonrasi-yikama.jpg
Saç Ekimi Destek
https://www.sacekimidestek.com/2018/05/sac-ekimi-sonrasi-yikama-nasil-yapilir-ilk.html
https://www.sacekimidestek.com/
https://www.sacekimidestek.com/
https://www.sacekimidestek.com/2018/05/sac-ekimi-sonrasi-yikama-nasil-yapilir-ilk.html
true
5723966694255802689
UTF-8
Tüm İçerikler Yüklendi İçerik Bulunamadı Tamamını Gör Devamını Oku... Yorum Yorumu İptal Et Sil By Anasayfa SAYFALAR İÇERİKLER Tamamını Gör Sizin İçin Seçtiklerimiz Etiket Arşiv ARA... TÜM İÇERİKLER Aramanızla eşleşen herhangi bir içerik bulunamadı. Lütfen Arama Kutusunu kullanarak istediğiniz içeriği bulun! ANA SAYFA Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pzt Sal Çrş Prş Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mys Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Az önce 1 Dakika Önce $$1$$ Dakika Önce 1 Saat Önce $$1$$ Saat Önce Dün $$1$$ Gün Önce $$1$$ Hafta Önce Aylar Önce Takipçiler Takip Et Bu Premium İçerik Kilitli 1. Adım: Paylaş. 2. Adım: Kilidi açmak için paylaştığınız linki tıklayın Kodu Kopyalayın Kodu Seçin Kod, panonuza kopyalandı! Kodu/yazıyı kopyalamıyorsanız, lütfen şu tuşları kullanın. [CTRL]+[C] (veya CMD+C with Mac) to copy