Saç Ekim Yöntemleri: En İyi Teknik Hangisi?

Saç ekimi uygulamasının bulunması ile beraber kellik tarihe karıştı. Saç ekimlerinin yapılmaya başlandığı günden günümüze değin birçok yönt...

Saç ekimi uygulamasının bulunması ile beraber kellik tarihe karıştı. Saç ekimlerinin yapılmaya başlandığı günden günümüze değin birçok yöntem ve teknik kullanıldı. Bu yöntem ve tekniklerden bazıları işlevselliğini yitirdiği için kullanılamaz hale geldi. Bununla beraber halen kullanılan saç ekim yöntemleri veya saç ekim teknikleri mevcut.

İşte, yoğun emek, tecrübe ve araştırma neticesinde hazırladığımız bu yazıda, kullanılan saç ekim yöntem ve tekniklerini derledik. Adını duyup ne olduğunu, ne işe yaradığını anlayamadığınız birçok teknik ve terimi anlaşılır bir şekilde açıklamaya çalıştık.

Umuyoruz ki bu makaleyi dikkatlice inceledikten sonra saç ekiminde kullanılan son teknikleri kavrayacak ve her birinin avantaj ve dezavantajlarını belirleyebileceksiniz. Kendiniz için en iyi saç ekim yöntemini bulmanız dileğiyle...
en iyi saç ekim teknikleri
Saç Ekim Yöntemleri ve Teknikleri

İÇİNDEKİLER

1- FUT Yöntemi ile Saç Ekimi
2- FUE Yöntemi ile Saç ekimi

FUE Tekniğinde Greftlerin Alınmasında Kullanılan Teknikler

A) Manuel Punch (Punç/Panç)
B) Mikromotor

FUE Tekniğinde Kanalların Açılmasında Kullanılan Teknikler

a) Perkutan Saç Ekimi
b) Lateral Slit Saç Ekimi
c) Sagital Slit Saç Ekimi

FUE Tekniği ile Yapılan Saç Ekim Metodları

I. DHI (Direct Hair Implant) Saç Ekimi Metodu
II. Robotik Saç Ekimi Metodu
III. Organik Saç Ekimi Metodu
IV. Gold FUE Saç Ekimi Metodu
V. Kök Hücre Destekli Saç Ekimi Metodu
VI. PRP Destekli Saç Ekimi Metodu
VII. Mezoterapi Destekli Saç Ekimi Metodu

Terimler Sözlüğü

DHI: (Direct Hair Implantation) Ekim bölgesine kanallar açılmadan, saç köklerinin direkt ekildiği saç ekim tekniği.
Donör Bölge: Ekim uygulamalarında saç veya kıl köklerinin alındığı bölge.
Ekim Alanı: Saç veya kıl köklerinin ekildiği bölge.
FUE: (Follicular Unit Extraction) Donör bölgedeki saç köklerinin tek tek çıkarılıp yine tek tek ekilmesi ile gerçekleştirilen saç ekim yöntemi.
FUT: (Follicular Unit Transplantation) Donör bölgeden bir deri şeridi kesilerek gerçekleştirilen saç ekim yöntemi.
Greft: İçinde 1, 2, 3 veya 4 saç teli bulunan doku, saç veya kıl kökü.
Mikromotor: FUE saç ekim yönteminde saç köklerinin alınması ve ekilmesinde kullanılan, kaleme benzeyen özel bir alet.


SAÇ EKİM YÖNTEMLERİ

1-FUT Yöntemi ile Saç Ekimi

Günümüzde halen bazı saç ekim merkezleri tarafından kullanılıyor olsa da, eskide kalmış ilkel saç ekim yöntemlerinden bir tanesidir. FUT kavramı, İngilizcedeki ‘’Follicular Unit Transplantation’’ ifadesinden elde edilmiş bir kısaltmadır.

80’li yıllarda neredeyse tüm dünyada uygulanmaya başlayan FUT saç ekim yöntemi, bazı insanları mutlu etse de, bugüne kadar binlerce insanı hüsrana uğratmıştır. Hüsrana uğrayan birçok hasta, günümüzde kullanılan FUE tekniği ile FUT’un bıraktığı kötü görünümü düzelttirmeye devam etmektedir.

FUT Yöntemi ile Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Bu yöntemde, ense bölgesinden 20-25 cm uzunluğunda ve 1-2 cm genişliğinde bir saç derisi kesilir. Kesilen deride yer alan saç kökleri kesilmek sureti ile tek tek ayrıştırılır. Ayrıştırılan saç kökleri ekim bölgesine ekilir.

FUT Yönteminin Dezavantajları

En büyük dezavantajı, donör bölgede, yani ensede kalıcı bir izin oluşmasıdır. Ancak FUT yöntemi ile yapılan ekimler doğallıktan tamamen uzaktır. Saçlar genellikle dik bir şekilde çıkar ve ekim yönünü tutturmak pek mümkün olmadığı için saçlar kıvırcık bir görünüme bürünür.

2-FUE Yöntemi ile Saç Ekimi

FUE saç ekimi yöntemi, günümüzün en çok kullanılan ve en iyi saç ekim yöntemi sayılan ekim tekniğidir. En saç ekim yöntemi olmasının nedeni, ameliyattan sonra hastada hiçbir iz kalmaması ve ekimlerin çok doğal görünmesidir.
Bu makalenin devamında anlatacağımız birçok saç ekim tekniği, aslında FUE tekniğinin farklı uygulanma biçimidir. Bu nedenle DHİ, Robotik, Gold, Organik, Perkütan, Manuel Punç gibi kavramları duyduğunuzda aklınıza gelen şey FUE yöntemi olmalıdır.

FUE Yöntemi ile Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

FUE ile yapılan saç ekimi ameliyatının tüm basamaklarını daha önce saç ekimi aşamaları adlı çalışmamızda anlattık. Dileyenler, ilgili yazımızı da inceleyebilir; ancak FUE tekniğinin nasıl uygulandığını kısaca burada da belirtelim.

FUE yönteminde, gerekli lokal anestezi işlemleri de yapıldıktan sonra, saç kökleri donör bölgeden mikromotor ile tek tek alınır. Daha sonra ekim bölgesine kanallar açılarak o saç kökleri yine tek tek ekilir.

FUE Yönteminin Avantajları

Bu yöntemin en büyük avantajı, donör bölgede herhangi bir izin kalmaması ve hem sık hem de doğal bir saçın elde edilmesidir. Ayrıca saç ekimi sonrası yaraların iyileşme süreci de daha kısadır.

 FUE Tekniğinde Greftlerin Alınmasında Kullanılan Teknikler 

Gerek dünya genelinde gerekse de Türkiye’de saç ekiminde greftlerin toplanmasında kullanılan iki farklı teknik bulunmaktadır. Bunlar maneul punç ve micromotor teknikleridir. Şimdi bu iki tekniği daha yakından inceleyelim:

A) Manuel Punch /Punç/Panç

Manuel Panç saç ekimi tekniği değil, greftlerin toplanmasında kullanılan bir tekniktir. Micromotor aleti geliştirilmeden önce sıklıkla kullanılan tekniktir. Greftler elle toplandığı için manuel ismi verilmiştir.

Manuel punç saç ekiminde özel bir iğne saç kökünü içine alacak şekilde deriye batırılır ve bu iğne el yordamı ile sağa sola hareket ettirilir. Bu hareketin amacı saç kökünü gevşetmektir. Gevşeyen saç kökü penset adı da verilen cımbıza benzer bir aletle yerinden sökülmektedir.

Manuel panç ile yapılan ekimlerde zaman kaybı çok olduğu için günümüzde pek tercih edilmemektedir. Mikromotor ile saç ekiminden herhangi bir üstünlüğü yoktur. Burada önemli olan asıl nokta, ekimi gerçekleştiren doktorun başarısıdır.

B) Mikromotor / Micromotor / Micro FUE

Mikromotor ile saç ekimi, birçok mecrada Mikro FUE olarak da adlandırılmaktadır. Mikro-FUE saç ekimi, bir ekim yöntemi veya tekniği değildir. Manuel punç gibi bir greft alma tekniğidir. Manuel panç tekniğinde zaman kaybının çok olmasında dolayı geliştirilmiş micromotor adlı cihazla gerçekleştirilen tekniktir.

Micro FUE veya diğer adı ile mikromotor ile greft alımı şu şekilde gerçekleşir: Kaleme benzeyen mikromotorun ucuna farklı ebatlarda uçlar takılır. Bu uçlar saç köküne batırılır ve mikromotor cihazı sağa ve sola otomatik olarak döner. Bu dönüş esnasında saç kökü gevşemiş olur ve gevşeyen saç kökü yerinden çıkarılır.

Günümüzde en çok kullanılan greft toplama tekniğidir; zira bu teknik sayesinde zamandan tasarruf edilmektedir. Manuel panç tekniğinde günde en fazla 2500 greft alınabilirken, mikromotor ile 4000-5000 grefte kadar alım yapılabilmektedir.

 FUE Tekniğinde Kanalların Açılmasında Kullanılan Teknikler 

Birçok alanda yeni saç ekim teknikleri gibi lanse edilse de, birazdan anlatacağımız teknikler saç ekiminde yeni yöntem veya teknikler değil; sadece kanal açmada kullanılan teknikleridir. En çok kullanılan kanal/delik açma teknikleri perkütan tekniği, lateral slit tekniği ve sagital slit tekniğidir.

a) Perkutan Saç Ekimi

Özellikle son zamanlarda birçok saç ekim merkezi, perkutan saç ekimi kanal açma tekniğini FUE’den farklı bir saç ekim yöntemiymiş gibi yansıtabiliyor. Derdine en iyi çareyi bulmak isteyen hastalar da yeni bir kavram ile karşılaşınca heyecanlanıyor ve araştırmaya başlıyor.

Bizim temel gayemiz, saç ektirmek isteyen tüm hastaları bilinçlendirmek ve her ekim yöntemini, tekniğini en anlaşılır şekilde anlatmaktır. Peki, perkutan saç ekimi nedir, nasıl uygulanır?

Belirttiğimiz gibi perkütan saç ekimi, yeni bir ekim tekniği değil; yalnızca saç köklerinin yerleştirileceği kanalların/deliklerin açılmasında kullanılan bir tekniktir. Slit kanal açma tekniklerinde kanal açma işlemi ekim bölgesine çok küçük kesiler yapılarak gerçekleştirilir.

Perkutan saç ekiminde ise kanallar kesi yolu ile değil, özel iğneler yardımı ile küçük ve yuvarlak delikler şeklinde açılır. Özellikle ön saç çizgisinde kullanılan iğnelerin ucu çok daha küçüktür. Böylece doğallık arttırılmış olur. Geriye doğru gidildikçe de iğnelerin ebatları büyütülebilmektedir.

Perkutan saç ekimi ile delik açma işlemi meşakkatli olduğu için bu teknikte bir seansta çok az greft ekimi yapılabilmektedir. Bu nedenle ileri seviyedeki dökülmelerde genellikle saç ekimi 2 ayrı seansta yapılmaktadır.

b) Lateral Slit Saç Ekimi

Kanal açmada kullanılan diğer bir teknik de lateral slit tekniğidir. Bu teknikte kanallar aşağıda anlatacağımız sagital slit tekniğinden farklı olarak yatay olarak açılmaktadır. Perkutandan farklı olarak kanallar yuvarlak değil, çok küçük kesiler şeklindedir.

Kanalların açılmasında, mikro neşterler kullanılır diyebiliriz. Ancak burada kullandığımız ‘’kesi’’ ifadesi sizi korkutmasın. Kesi dediğimiz şey, sadece yuvarlak olmayan çok küçük kanallardır. Türkiye’de lateral slit tekniğini kullanılan çok az saç ekim merkezi vardır.

Perkutan tekniğine göre saç ekimi sonrası yaralar biraz daha geç iyileşmektedir. Tekniği uygulayan ekim merkezlerinin sayısı sınırlı olduğu için hizmeti her yerde alamayabilirsiniz.

c) Sagital Slit Saç Ekimi

Türkiye’de en çok uygulanan kanal açma tekniği sagital slit saç ekimi tekniğidir. Sagital slit tekniğinde de tıpkı lateral slitte olduğu gibi, kanallar küçük kesiler şeklinde açılır. Lateralden farkı ise bu kanalların yatay olarak değil de dikey olarak açılmasıdır.

Şu an ülkemizdeki saç ekim merkezlerinin çok büyük bir bölümü sagital slit tekniğini kullanmaktadır. Neredeyse her merkezde kullanıldığı için hizmeti her yerden alabilirsiniz. Bu teknik ile bir günde 4 binin üzerinde greft ekimini yapılması mümkündür.

 FUE Tekniği ile Yapılan Saç Ekim Metodları 

I. DHI (Direct Hair Implant) Saç Ekimi Metodu

Türkiye’de de sıkça uygulanan DHİ metodu, FUE kapsamında geliştirilmiş olan en iyi tekniklerden bir tanesidir. DHİ’nin dilimizdeki tam karşılığı direkt saç ekimidir. Geliştirilen bu teknik ile, ekim bölgesine önceden kanal açmadan ekim işlemi uygulanmaktadır.

Önceden kanal açılmaksızın direkt yapılan ekim uygulamasında hem iyileşme süreci daha kısa olmakta hem de daha sık bir ekim gerçekleştirilebilmektedir. Dilerseniz DHI saç ekimi hakkında yazdığımız ayrıntılı yazıyı gözden geçirebilirsiniz.

II. Robotik Saç Ekimi Metodu

Son birkaç yıldır adından söz ettiren saç ekim yöntemlerinden bir tanesi de robotik saç ekimidir. Robotik kavramı kişide farklı bir algı uyandırsa da, bu yöntemin de çok bariz bir ayrıcalığı yoktur.

Donör bölgeden saç köklerin alınmasında bilgisayara bağlı bir tür robot kullanılmaktadır. Bildiğimiz FUE yönteminden sadece bu yönü ile ayrılmaktadır. Yani aslında bu da bir FUE tekniğidir.

Robotik saç ekiminin en büyük avantajı dengeli ve sağlıklı kök alımının gerçekleşmesidir. Bu teknikte, saç ekim uzmanı robotu yönetir. Robot, görüntüleri kat kat büyüterek kök alımını gerçekleştirmektedir. Enseden köklerin alınması dışındaki diğer tüm basamaklar, normal FUE ile aynıdır.

III. Organik Saç Ekimi Metodu

Bir tür kök hücre tedavisi desteğinde saç ekimi yapma tekniğidir. Organik saç ekiminde, kişiden alınan bir yağ dokusu özel işlemlerden geçirilir ve saç derisine uygulanır. Daha sonra ise saç ekimi gerçekleştirilir.

Saç derisine uygulanan özel yağ karışımı sayesinde saç ekimi başarısının arttığı düşünülmektedir. Türkiye’de sınırlı doktor tarafından gerçekleştirilen bir tekniktir.

IV. Gold FUE Saç Ekim Tekniği

İsmi yeni yeni duyulmaya başlayan ve merak edilen diğer bir teknik de saç ekiminde gold tekniğidir. FUE Gold saç ekimi olarak da bilinmektedir. Bu tekniğin Dr. Ali Mezdeği tarafından geliştirildiği iddia edilmektedir.

Gold ifadesi kulağa hoş gelse de, aslında bu tekniği normal FUE tekniğinden ayıran belirgin bir fark yoktur. Gold kelimesinin Türkçedeki karşılığı ‘’altın’’dır. Bu teknikte kullanılan mikromotor ve diğer cihazların uçları altından yapılmış olduğu için bu isim kullanılmıştır.

Ali Mezdeği, insan vücuduna en az zarar veren metal altın olduğu içi bu yöntemi kullandıklarını ve olumlu neticelerini de aldıklarını ifade etmiştir.

V. Kök Hücre Destekli Saç Ekimi Metodu

Kök hücre tedavisi ile saç ekimi, direkt bir ekim uygulaması veya tekniği değildir aslında. Kök hücre tedavisi, başlı başına, yani saç ekiminden bağımsız olarak uygulanan bir saç tedavi uygulamasıdır.

Ancak bazı saç ekim merkezleri, saç ekimi öncesinde saça kök hücre tedavisi yaptıkları için ‘’kök hücre saç ekimi’’ ifadesi kullanılmıştır. Bu tedavi şu şekilde uygulanmaktadır.

Öncelikle kişinin saç derisinden çok küçük bir doku örneği alınır. Laboratuvar ortamında işlendikten sonra saç derisine enjekte edilir. Bir süre sonra ise hastaya saç ekimi uygulanır. Böylece saç ekiminin daha başarılı olması sağlanır.

VI. PRP Destekli Saç Ekimi Metodu

Yıpranmış ve dökülmeye yüz tutmuş saçların onarılmasında ve canlanmasında etkili olduğu düşünülen ve sıkça başvurulan tedavi yöntemlerinden bir tanesi PRP saç tedavisidir. PRP tedavisi uygulandıktan sonra gerçekleştirilen saç ekimine de PRP destekli saç ekimi adı verilmektedir.

PRP saç tedavisi, saç ekiminden önce uygulanabileceği gibi, saç ekimi sonrasında da uygulanabilmektedir. Bu yöntemde kişinin kendi kanından bir miktar alınır. Özel bir cihaza konularak 20 dakikalık bir işlemden geçirilir. Bu işlem sonucunda beyaz kan ile kırmızı kan ayrıştırılır.

Elde edilen beyaz kan, trombosittir. Trombositler ise kök hücrelerdir. İşte bu trombositler saçlı deriye uygulandığında saç ekiminin daha başarılı olacağı ve iyileşme süresinin de daha kısa olacağı düşünülür. Faydaları hakkında daha fazla bilgi almak için PRP Saç Tedavisi adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

VII. Mezoterapi Destekli Saç Ekimi Metodu

Saç ekimi öncesi veya sonrası uygulanarak saç ekiminin desteklendiği tedavi yöntemlerinden bir tanesi de saç mezoterapisidir. Ekim öncesinde veya sonrasında yapıldığı zaman ise, ilgili ekim işlemine mezoterapi destekli saç ekimi adı verilmektedir.

Saç mezoterapisi, birçok etkili ilaç, vitamin ve mineralin birleşmesi ile elde edilen özel karışımın saç derisine enjekte edilmesi ile gerçekleştirilir. Özellikle saç ekiminden sonra uygulanarak daha sağlıklı bir sürecin yaşanması sağlanır. Daha fazla bilgi için saç mezoterapisi konulu makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

En İyi Saç Ekim Yöntemi Hangisi?


Görüldüğü üzere toplamda iki tane saç ekimi yöntemi var. Bunlar FUT ve FUE yöntemleri. Diğer isimlerle anılan yeni saç ekim yöntemlerinin tamamı ise FUE tekniğinden bir iki küçük farkla ayrılan saç ekim teknikleridir.

Bu durumda şunu söyleyebiliriz: Günümüzde kullanılan en iyi saç ekim tekniği FUE tekniğidir.  FUE kapsamında gerçekleştirilen diğer tekniklerden en iyisini seçmek çok mantıklı değildir; zira konu FUE olduktan sonra, gerisi tamamen ekimi gerçekleştiren saç ekimi doktoruna kalmıştır.

Tecrübeli ve işin ehli bir doktor, FUE tekniğinin herhangi bir alt tekniğinden çok başarılı işler çıkarabilir. Bununla beraber, işi bilmeyen, yeterince deneyim sahibi olmayan bir doktor, ister DHİ kullansın, ister Gold ister de elmas, iyi bir sonuç elde edemez.

Saç Ekiminde Hangi Teknik Kullanılmalı?

Bize en sık sorulan sorulardan bir tanesi ‘’En iyi saç ekim tekniği hangisi, hangi tekniği tavsiye edersiniz?’’ şeklinde oluyor. Herkese verdiğimiz cevap aynı nitelikte: Söz konusu FUE ise, gerisi teferruattır.

Farklı saç ekimi tekniği isimleri ile ön plana çıkmak isteyen bazı ekim merkezleri, bize içten içe kızabilir; ancak bizim düşüncemiz bu yönde. Hastalara tavsiyemiz FUE olmak şartı ile diğer teknikleri seçmek yerine bütçelerine uygun en iyi doktoru bulmalarıdır.

Saç Ekim Yöntemleri ve Fiyatları

Her doktor, görev yaptığı şehre, kullandığı tekniğe ve popülaritesine göre farklı fiyatlar belirlemektedir. Bu nedenle kesin ve sabit bir fiyattan bahsetmek pek mümkün değildir. Ancak bilinmelidir ki ülkemizde saç ekimi fiyatları 3000-40.000 TL arasında değişmektedir. Daha önce bazı saç ekim merkezlerinin fiyatlarını detaylıca açıklamıştık. İlginizi çekerse inceleyebilirsiniz.

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli

Bu açıklayıcı ve faydalı makale ile saç ekim yöntemleri nelerdir, saç ekiminde en iyi yöntem hangisidir sorularını sizler için cevaplamaya çalıştık. Saç ekim teknikleri hakkında sormak istedikleriniz olursa aşağıdaki yorum kutusunu kullanabilirsiniz. Ayrıca sizler de tecrübe ettiğiniz yöntem veya teknikleri bizlerle paylaşabilirsiniz. Şimdiden teşekkür ederiz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

Kaş Ekimi,3,Kirpik Ekimi,3,Nizoral Şampuan,1,Protez Saç,5,PRP Saç Tedavisi,3,Saç Ekim Merkezleri,44,Saç Ekimi,70,Saç Mezoterapisi,3,Sakal Ekimi,3,
ltr
item
Saç Ekimi Destek: Saç Ekim Yöntemleri: En İyi Teknik Hangisi?
Saç Ekim Yöntemleri: En İyi Teknik Hangisi?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvIUEn13llCBj8oUUM0vAxrLIWd2TKcnvIBljvzzmznqtN6loXmbSEkGIvdYI23p-PAOjMsPv-2q1aNodIs7uMPgq6yUZ03pFgfN9PSvEUFRtUj6m-yb88UZPY-vUHTnKGaPggdDeMj3Y/s400/sac-ekim-yontemleri.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvIUEn13llCBj8oUUM0vAxrLIWd2TKcnvIBljvzzmznqtN6loXmbSEkGIvdYI23p-PAOjMsPv-2q1aNodIs7uMPgq6yUZ03pFgfN9PSvEUFRtUj6m-yb88UZPY-vUHTnKGaPggdDeMj3Y/s72-c/sac-ekim-yontemleri.png
Saç Ekimi Destek
https://www.sacekimidestek.com/2018/04/sac-ekim-yontemleri-en-iyi-teknik.html
https://www.sacekimidestek.com/
https://www.sacekimidestek.com/
https://www.sacekimidestek.com/2018/04/sac-ekim-yontemleri-en-iyi-teknik.html
true
5723966694255802689
UTF-8
Tüm İçerikler Yüklendi İçerik Bulunamadı Tamamını Gör Devamını Oku... Yorum Yorumu İptal Et Sil By Anasayfa SAYFALAR İÇERİKLER Tamamını Gör Sizin İçin Seçtiklerimiz Etiket Arşiv ARA... TÜM İÇERİKLER Aramanızla eşleşen herhangi bir içerik bulunamadı. Lütfen Arama Kutusunu kullanarak istediğiniz içeriği bulun! ANA SAYFA Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pzt Sal Çrş Prş Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mys Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Az önce 1 Dakika Önce $$1$$ Dakika Önce 1 Saat Önce $$1$$ Saat Önce Dün $$1$$ Gün Önce $$1$$ Hafta Önce Aylar Önce Takipçiler Takip Et Bu Premium İçerik Kilitli 1. Adım: Paylaş. 2. Adım: Kilidi açmak için paylaştığınız linki tıklayın Kodu Kopyalayın Kodu Seçin Kod, panonuza kopyalandı! Kodu/yazıyı kopyalamıyorsanız, lütfen şu tuşları kullanın. [CTRL]+[C] (veya CMD+C with Mac) to copy