Saç ekiminde saçlar nereden alınır, sakal, göğüs ve koltuk altı kıllarından saç ekimi yapılır mı? Donör bölge nedir, özellikleri nelerdir?
Saç ekiminde başarıyı
yakalamak biraz da hastanın kendi elindedir. Ekim öncesinde saç ekimi hakkında
yeterli araştırmayı yapanlar, saç ekim merkezlerini karşılaştıranlar, saç ekim öncesi dikkat edilmesi gerekenleri bilenler ve saç ekim sonrası uyulması gereken kuralları bilenler, daha sağlıklı bir iyileşme süreci geçirecek; böylece daha
sağlıklı saçlara sahip olacaklardır.
Tavsiye Yazı: Ekilen Saçlar Ne Zaman Çıkar?
Saç ekiminin bu kadar tutulmasının sebebi, zaten işlemin doğal olması, yani kişinin kendi saçları ile yapılması ve herhangi bir yan etkisinin bulunmamasıdır.
Tavsiye Yazı >> Saç Ekimi Yaptıran Ünlüler Kimlerdir?
Saç ekiminde saçların vücudun hangi bölgesinden alındığının bilinmesi de size katkı sağlayacaktır; zira saç ekiminde kullanılan saçlar birden fazla bölgeden alınabilmekte ve hastanın durumuna göre bölge tercihi yapılabilmektedir. Saç ekimi yapılırken saçın nereden alındığını bildiğinizde, kendiniz için en iyi planlamayı yapma imkanı bulabilirsiniz.
Saç Ekiminde Kökler Nereden Alınır?
Saç nakli olarak da
adlandırılan saç ekimi, kişinin kendi saçları kullanılarak yapılan bir
işlemdir;bu nedenle tamamen doğal olan bir uygulamadır. Ortalama 8 saat süren saç ekimi operasyonu, greftlerin yani saç köklerinin alınması ve alınan bu saç köklerinin ekilmesi olmak üzere iki genel aşamadan oluşur.
Saç ekiminde saç kökü alınan bölge ''donör bölge'' olarak adlandırılır. Ekimin yapıldığı kel alana ise ''ekim alanı'' denilmektedir. Donör bölge, vücudun tek bir alanı değildir. Saç ekiminde kullanılan saç kökleri hangi bölgeden alınırsa, o bölgeye donör bölge adı verilmektedir. Peki, donör bölge olarak kullanılan bölgeler hangileridir? Saç ekiminde saçlar nereden alınır?
1- Saç Ekiminde Ense Bölgesi
Ense bölgesi, saç ekiminde donör bölge olarak kullanılan en elverişli bölgedir; bu nedenle herhangi farklı bir durum söz konusu olmadığı sürece bu bölge donör bölge olarak seçilir. Ense bölgesi dendiğinde hastaların aklına, arkadaki saçların dışında kalan boyun bölgesindeki kıllar gelebilir; ancak donör bölge olarak kullanılan ense bölgesi bu bölge değildir.
Ense bölgesi, saçların arka tarafta bittiği sınırdan başlar ve iki kulak arasında kalan saçların da biraz üstünü içine alır. Saç ekiminde ense bölgesinin donör bölge olmasının mantıklı sebepleri var elbette. Birincisi; ense bölgesinde yer alan saçlar dökülmeme özelliğine sahiptir; bu nedenle ekilen saçlar dökülmez ve ekim bölgesinde hayat boyu kalır. İkincisi; saç kökleri buradan alındığında estetik görünümde belirgin bir değişiklik olmaz.
2- Sakal Kıllarından Saç Ekimi
Saç ekiminde donör bölge olarak kullanılan alanlardan bir tanesi de sakal bölgesidir. Daha önce sakaldan saç ekimi başlığı altında konuyu en ince ayrıntısına kadar anlatmıştık. Sakal kılları ile saç ekimi yapmak mümkündür; nitekim birçok saç ekim doktoru, ense bölgesinin yetersiz olması durumunda sakal kıllarından saç ekimi yapabilmektedir.
Sakal kökleri ile saç ekimi yapılırken, genellikle sakalın kullanılmayan boyun bölgesi ile çene altında bulunan kıllar kullanılır; bu yüzden hastada herhangi bir estetik kaygıya neden olmaz. Ancak sık sakallara sahip olan hastalar için, yanaklardan da kıl kökü alınmasında sakınca yoktur.
3- Koltuk Altı Kıllarından Saç Ekimi
Çok başvurulmamakla birlikte, koltuk altı ile saç ekimi yapmak da mümkündür. Ancak bu bölgede yer alan kılların yapısı, koltuk altının tercih edilmemesine sebep olmaktadır; zira bu bölgedeki kıllar tamamen kıvırcık yapılıdır ve istenen seviyede uzatma imkanı bulunmamaktadır.
4- Göğüs Kıllarından Saç Ekimi
Çok gerekli olduğu durumlarda göğüs kılları da saç ekiminde kullanılabiliyor. Ancak saç ekiminde donör bölge seçilirken, o bölgede yer alan kıl köklerinin özelliği dikkate alınır; zira kökleri hangi bölgeden aldıysanız, ektiğiniz kökler o bölgenin özelliğini gösterir.
Sizler de takdir edersiniz ki göğüs kılları bir miktar uzadıktan sonra artık durur ve uzamaz. İşte, göğüs kılları kullanılarak yapılan bir saç ekiminde de, ekilen saçlar, göğüs kıllarının uzadığı kadar uzayacak, sonra da duracaktır. Saçlarını kısa kullanacak hastalar için tepe bölgesi saç ekimi için göğüs kılları elverişli olabilir.
Tavsiye Yazı: Ekilen Saçlar Ne Zaman Çıkar?
Başkasından Saç Ekimi Olur mu?
Saç ekimi, kişinin tamamen kendi saçları kullanılmak suretiyle yapılır. Saç ekiminde başkasının saçları kullanılmaz. Yapay saç ekimi olarak adlandırılan bazı yöntemlerde başkasının saçı da kullanılmaktaysa da bu saçların ömrü uzun olmayıp, saçlar kısa süre sonra dökülmektedir.Saç ekiminin bu kadar tutulmasının sebebi, zaten işlemin doğal olması, yani kişinin kendi saçları ile yapılması ve herhangi bir yan etkisinin bulunmamasıdır.
Saç Ekiminde Kılların Alındığı Bölge Kel Kalır mı?
Donör bölge ense bölgesi veya sakal bölgesi olduğu zaman, bu bölgeler tamamen kel hale getirilmez. Sadece lazım olduğu kadar kök alımı yapılır ve bu kökler de aralardan alındığı için donör bölge kel hale gelmez. Ancak alınan greft sayısı çok olduğu zaman elbette ki bölgede hafif bir seyrelme olacaktır. Ancak saçlar hızlı uzayacağından, seyreklik kamufle olduğu için hastayı rahatsız etmemektedir.Tavsiye Yazı >> Saç Ekimi Yaptıran Ünlüler Kimlerdir?
YORUMLAR